Blog:

De toekomst van regionale media

door Marco Derksen op

De toekomst van regionale media

Are Hyperlocal News Sites Replacing Newspapers? http://www.time.com/time/nation/article/0,8599,2005729,00.html Er is al veel, heel veel gezegd en geschreven over de toekomst van de regionale media. De regionale publieke omroepen kunnen en moeten een grotere rol gaan spelen in Nederland. Omdat het regionale medialandschap onder invloed van saneringen in de regionale pers verschraalt, is een belangrijkere rol voor de regionale publieke omroep voor de democratie in de regio onvermijdelijk. Nabijheid is bovendien een factor van toenemend belang in het globaliserende medialandschap. Onder die noemer zijn burgers steeds beter en vaker aanspreekbaar, ook in het digitale tijdperk. De regionale publieke omroep kan dat doen met een breed programma-aanbod van cultuur, informatie, educatie en verstrooiing. De beperkte hoeveelheid middelen die de regionale publieke omroepen momenteel tot hun beschikking hebben, staat in de weg dat ze die rol in de regio ten volle kunnen waarmaken. Dit bleek al uit een in 2006 uitgevoerde verkennende studie (pdf) in opdracht van Stichting ROOS (Regionale Omroep Organisatie en Samenwerking). Verder lezen:
  • Regionale media praten over toekomst (samenwerking Omroep Zeeland en PZC)
  • http://www.omroepzeeland.nl/56392/2010-06-04/gedeputeerde-wil-meer-invloed-op-omroep-zeeland.html http://www.meisjevandeslijterij.nl/hetmeisjevandeslijterij/2010/06/mediadebat.html
--- Mediadebat: "Toekomst Leidsch Dagblad in regio" http://www.sleutelstad.nl/nieuws/archief/2010/03/mediadebat-toekomst-leidsch-dagblad-in-regio --- Weinig diepgang in provincie-verslaggeving http://www.denieuwereporter.nl/2010/07/weinig-diepgang-in-provincie-verslaggeving/ Dat er in regionale kranten aandacht is voor provinciale politiek en dat het dan ook daadwerkelijk over de taken van de politiek gaat, is leuk en aardig. Burgers komen echter maar in één op de tien berichten aan het woord. Deze bevinding spreekt beweringen van journalisten uit het vorige onderzoek tegen, waarin gezegd werd dat de koers van ’saaie berichtgeving is verlegd naar een wat meer human interest-achtige benadering’. Ruimte voor human interest in de vorm van opiniestukken, achtergrondverhalen en interviews blijkt er echter niet te zijn.

http://www.arnhem-direct.nl/
http://www.nijmegen-direct.nl/
http://www.apeldoorn-direct.nl/
http://www.doesburgdirect.nl/
http://www.denhaag-direct.nl/
http://www.stadslichten.nl/ => Groningen
http://www.roosendaal24.nl/ => Henk de Hooge
http://mijnwoerden.ning.com/ => Pilot Telegraaf / Bart Brouwers
zie ook:
http://www.nvj.nl/nieuws/bericht/eerste-pilot-hyperlokaal-online-platform-van-start/

http://www.amsterdamcentraal.nl/
http://www.deventercentraal.nl/
http://www.nijmegencentraal.nl/
http://www.roalte.net/
http://www.pen.nl/
http://www.112nijkerk.nl/

http://www.barneveldsekrant.nl/
en andere BDU-titels uit de regio

http://www.unieuws.nl/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marco Derksen is onderdeel van

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (1262)
Contact