Blog:

De integriteit van online krantenarchieven

door Marco Derksen op

De integriteit van online krantenarchieven

Vorige maand schreef de Ombudsman van de Volkskrant Thom Meens over de vervelende gevolgen van een oud interview oftewel, de gevolgen van oude artikelen die in het archief zitten en via internet worden ontsloten. Volkskrant is niet de enige krant die te maken krijgt met mensen die hun naam uit het online krantenarchief verwijderd wil hebben. Ook Trouw publiceerde afgelopen maand een artikel over afgestudeerden die bij hun sollicitatie geconfronteerd worden met hun verleden. En ook bij Marketingfacts word ik regelmatig benaderd met het verzoek om reacties of artikelen te verwijderen omdat men ofwel spijt heeft van een geplaatste reactie of omdat men negatieve gevolgen heeft van het geplaatste artikel.

Afgelopen vrijdag spraken o.a. Hans Nijenhuis (hoofdredacteur NRC-next), Huub Evers (lector en docent media-ethiek aan Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg) en Henk Blanken (adjunct hoofdredacteur van het Dagblad van het Noorden) over dit onderwerp in een uitzending van De Leugen Regeert (VARA).

Henk Blanken komt daar op zijn weblog in het artikel ‘De Leugen Draait Door‘ nog op terug. Blanken geeft aan dat zijn mening in de uitzending niet goed naar voren komt en nuanceert deze op zijn weblog. In het kort verdedigt Blanken het standpunt dat kranten niet zomaar artikelen kunnen verwijderen of aanpassen, omdat daarmee de integriteit van krantenarchieven ter discussie komt te staan. Een standpunt waar ik het overigens mee eens ben.

Opmerkelijk is wel dat Henk Blanken zelf recentelijk het artikel ‘Godverdomme Erik‘ van zijn weblog heeft verwijderd. Volgens Blanken ging het daarbij om een privekwestie. Maar waar trek je nu de grens en wanneer tast je de integriteit aan van online krantenarchieven?

2 reacties

Dank voor de support en een goed punt over die post. Maar op mijn eigen blog bepaal ik wat blijft staan en wat weg moet. Dat recht heeft iedereen, lijkt me. Ook als ik daar lezers mee teleurstel. Het was, als gezegd, een privezaak.

Beantwoord

Profielfoto
Edwin op schreef:

Ik heb nu niet meer de tijd om alles goed te bekijken en te lezen maar dat zal ik snel alsnog doen. Ik vind dit bijzonder interessant omdat dit vraagstuk steeds relevanter lijkt te worden.

Ik heb je zelf ook nog wel eens gemaild herinner ik me, al had dat te maken met iets heel anders. Ik had er wel een raar gevoel over.

Wat ik ook interessant vind is het verschil tussen archieven online en in gedrukte vorm. Kranten en tijdschriften werden in de bibliotheek ook altijd al bewaard en het enige verschil is dat de artikelen nu ook opduiken in Google. Dat kan logischerwijs meer gevolgen hebben maar juridisch gezien zou er toch geen verschil moeten zijn.

Een onderwerp om nog eens over na te denken…

Beantwoord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marco Derksen is onderdeel van

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (1262)
Contact