Blog:

Van de eeuw van mijn vader naar de eeuw van mijn dochters

door Marco Derksen op

Van de eeuw van mijn vader naar de eeuw van mijn dochters

De komst van digitale communicatietechnieken vormt een keerpunt in de geschiedenis van de mensheid. Dit schrijft de Amerikaanse publicist en columnist Thomas Friedman in zijn meest recente boek `De aarde is plat`.

http://tarina.blogging.fi/2010/06/25/cloud-company-

De netwerksamenleving van Thomas L. Friedman

Friedman constateert dat binnen de wereldeconomie de toetredingsdrempels steeds lager worden. Nieuwe spelers als India en China betreden de mondiale arena en geven gevestigde geïndustrialiseerde economieën vaak het nakijken. Friedman noemt dit het plat maken van de wereld.

In zijn boek noemt Friedman verschillende zogeheten `platmakers`. Deze platmakers variëren van de val van de Berlijnse Muur in 1989 en de beursgang van Netscape in 1995 tot uitbesteding van productie en verdere digitalisering.

Globalisering 3.0

Friedman schaart deze verzameling trends onder de noemer Globalisering 3.0.

  • Globalisering 1.0 liep van 1492 tot ongeveer 1800 en er was een hoofdrol weggelegd voor landen.
  • In Globalisering 2.0, die van 1800 tot 2000 liep, vormden multinationals de belangrijkste katalysatoren van verandering.
  • Hoofdrolspelers in het derde tijdvak (3.0) zijn de individuen die via het web samenwerken of concurreren. Een ander groot verschil is dat in deze periode ook niet-westerse actoren een rol van belang spelen.

Waarom bestaan organisaties?

Op de vraag waarom organisaties eigenlijk bestaan, formuleerde de econoom Ronald Coase in 1937 een theorie in zijn befaamde artikel `The Nature of The Firm’ [Coase 1937]:

`A large part of costs of production is what we call transactioncosts. And a large part of transaction costs is information costs.Getting information. Absorbing information. Nobel Prize winnersDouglass North and J. Wallis made an estimate of the magnitude oftransaction costs: 45% of total cost.’

Lees meer over de Amerikaanse publicist en columnist Thomas Friedman

De netwerksamenleving van Manuel Castells

“The search for identity becomes the fundamental source of social meaning.”

Lees meer artikelen op:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marco Derksen is onderdeel van

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (1262)
Contact