Blog:

De groei van online leren, webinars en wendbaar samenwerken

door Arne Keuning op

De groei van online leren, webinars en wendbaar samenwerken

Door het corona virus en de corona maatregelen moeten we ons allemaal aanpassen aan de ‘nieuwe wekelijkheid’. Daardoor zijn in korte tijd online leren, online seminars, webinars en video conferencing met tools als Zoom, Teams en WhereBy flink in opkomst. Daarnaast is het belang van wendbaar samenwerken en innovatie in deze crisistijd fors toegenomen.

Online leren en wendbaar samenwerken in tijden van corona

Online leren en wendbaar samenwerken

Eén van de maatregelen tegen de verspreiding van corona is dat alle scholen, trainingbureau’s, sprekers en trainers geen fysieke les, workshop, presentatie of training meer konden geven. Het is moeilijk om in deze tijd de positieve effecten van de virusuitbraak te blijven zien. Toch zijn er wel degelijk positieve effecten en één van die effecten is de stimulans aan technologische ontwikkelingen op het gebied van digitaal samenwerken en online learning.

In korte tijd werd, mede door de grote inzet en flexibiliteit van leerkrachten, docenten en ondersteunend personeel, een omslag gemaakt van het grotendeels fysiek ‘offline’ onderwijs, naar ‘online’ onderwijs op afstand. Daarvoor worden tools ingezet, digitale vaardigheden aangesproken en goed samengewerkt met collega’s, leerlingen, studenten en ouders.

Corona is ook een stimulans voor technologische ontwikkelingen op het gebied van digitaal samenwerken. Het whiteboard wordt de virtuele wereld ‘binnengereden’ door het gebruik van online whiteboard tool Miro, gecombineerd met bijv. de videoconferencing tool Zoom om vervolgens ‘samen ideeën op te schrijven’ via Hackmd.io en deze te bespreken (in kleinere groepjes) via tools als Telegram, Slack en Microsoft Teams.

De vaardigheden om online les te kunnen geven, online deel te nemen aan een les en/of samen te werken worden in rap tempo ontwikkeld. Zo kunnen ook interactieve online trainingen en masterclasses worden gegeven door trainers en sprekers m.b.v. van online samenwerk- en interactietools. Ook vanuit Upstream kunnen we inmiddels een interactieve, training, inspiratiesessie, virtuele ‘heidag‘ en/of masterclass volledig online en van afstand verzorgen.

Bekijk een overzicht van tips en suggesties voor online samenwerken op Linkedin en in de blog ‘online onderwijs in tijden van het Coronavirus‘ van Marco Derksen.

Digitale vaardigheden voor iedereen belangrijk

Digitale inclusie, het toegankelijk maken van onze digitale samenleving voor iedereen, is een belangrijk beleidsdoel van de overheid. Hiervoor is het van belang dat alle Nederlanders, waaronder ook laagopgeleide ouderen, de vaardigheden hebben om met digitalisering om te gaan.

Welke digitale vaardigheden hebben we eigenlijk nodig om goed en veilig mee te kunnen in de digitale netwerksamenleving? Op 6 maart 2020, de dag van de persconferentie over het eerste corona sterfgeval in Nederland, publiceerde Rathenau Instituut haar bevindingen over digitale vaardigheden. Digitale vaardigheden zijn nu ten tijde van de corona maatregelen des te belangrijker om mee te kunnen blijven doen aan de samenleving en om in contact te komen met de overheid.

Switch naar online webinars en seminars

Omdat congressen, evenementen, workshops en (incompany) trainingen allemaal zijn uitgesteld of afgelast door de corona maatregelen is er een geweldige groei van organisaties die hun dienstverlening op dit gebied ‘naar online’ brengen. Een mooi voorbeeld zijn de ‘Thuiswerkseminars LIVE’, georganiseerd door Hans Janssen, oprichter en creatief leider van DenkProducties.

Afgelopen 3 weken ging hij samen met – tegenwoordig ‘online dagvoorzitter’Ronnie Overgoor (virtueel) langs bij sprekers als Ben Tiggelaar, Steven van Belleghem en Jitske Kramer. Live vanaf een keukentafel of huiskamer praten ze over interessante onderwerpen als ‘samenwerken op afstand‘, ‘snelle innovatie in Customer Experience‘ en ‘leiderschap in tijden van crisis‘. In de planning zitten nog diverse andere Thuiswerkseminars. Bekijk hier alvast diverse video’s.

Volhouden en zelfmanagement tijdens de corona maatregelen

Al weer 3 weken geleden opgenomen, maar Ben Tiggelaar’s Thuiswerkseminar LIVE is en blijft nu nog steeds actueel nu de ‘intelligente lockdown’ ons nog langer thuishoudt. In een uur bespreekt hij onderwerpen als ‘volharden en volhouden’, ‘zelfmanagement‘ en ‘omgaan met angst en irrationaliteit‘ en haakt in op actuele onderwerpen en vragers van ‘kijkers’. Bekijk hieronder ‘de Psychologie van het Volhouden‘ van Ben Tiggelaar.

Wendbaar en online organiseren

Het voorbeeld van de Thuiswerkseminars LIVE door Denkproducties is een voorbeeld hoe een organisatie, met vooral veel afgelastte of uitgestelde fysieke seminars en bijeenkomsten, de stap naar online maakt door het organiseren van deze (gratis) online sessies. Door deze sympathieke actie wordt de stap naar de aankoop van een ticket naar een fysiek seminar dit najaar wellicht toch nog gemaakt.

Online chat- en videosessie Kennisnetwerk Destinatie Nederland

‘Plan B’

Zelf ben ik voor het Kennisnetwerk Destinatie Nederland, een initiatief van VVV Nederland, moderator van de expertgroep ‘digitale ontwikkelingen’. Gedurende 2020 stonden al diverse fysieke bijeenkomsten gepland, maar door de corona maatregelen moesten we een ‘plan B‘ verzinnen.

Het team van Kennisnetwerk Destinatie Nederland wist voortvarend en in korte tijd de fysieke bijeenkomsten om te zetten naar ‘online video- en chatsessies‘ met de tool ‘WhereBy‘. Er werd gekozen om i.p.v. in 1x in één grote groep de sessie in 3 kleinere bijeenkomsten te houden. De deelnemers reageerden positief op de nieuwe wijze van onderlinge kennisuitwisseling en betrokken communicatie. Grote kans dat ook na de corona maatregelen de ‘online video- en chatsessies’ worden ingezet naast het online platform waar het aantal deelnemers op blijft groeien.

Heb jij ook een treffend voorbeeld van een organisatie die de stap van offline naar online hebben gemaakt? Laat het hieronder weten in de reacties.

Pijlers onder wendbaar werken

Eén van mijn favoriete bronnen voor online leren zijn de OMOOC’s (een serie van leerzame webinars) van OMOOC.nl, een initiatief van de Vereniging voor OverheidsManagement (VOM) en Publiek Denken. In de serie ‘Pijlers onder wendbaar werken‘ zie en leer je hoe Lean, Agile en Design Thinking elkaar versterken. In kort bestek worden de onderliggende principes van wendbaar werken uitgelegd.

Corona crisis is de motor voor innovatie

In deze huidige corona crisis is het noodzakelijk om wendbaar te zijn (of te worden) en te blijven innoveren. Corona is nú de motor voor innovatie. Met de principes van wendbaar werken kun je ook ná corona blijven innoveren. Lees ook het artikel (PDF) uit het Financieel Dagblad van 17 april 2020 over óf innovatie ook na de corona crisis zal beklijven.

2 reacties

Beantwoord

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arne Keuning is onderdeel van

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (101)
Contact