Datagedreven werken; wat houdt dat in?

door Amber Kesselaer op

Datagedreven werken; wat houdt dat in?

Wat hebben succesvolle organisaties zoals bol.com, Coolblue & Google met elkaar gemeen? Het antwoord is als volgt. Er worden géén beslissingen genomen op onderbuikgevoel of doordat de wind naar het Zuidoosten waait. Deze organisaties baseren hun keuzes en doelstellingen op basis van data, en werken dus datagedreven.

Datagedreven werken en visualisatie van data op dashboards

Wat houdt datagedreven werken in?

Datagedreven werken is het sturen op basis van onbewerkte feiten en ruwe data. Denk hierbij aan het formuleren van het inkoopbeleid op basis van de verkoopcijfers per regio of het bepalen van personele capaciteit op basis van het aantal bezoekers in de ochtend vergeleken met de middaguren.

Datagedreven werken wordt gebruikt om toekomstige ontwikkelingen te voorspellen om hier zo goed mogelijk op in te spelen. Met behulp van data is het mogelijk om de processen zo efficiënt mogelijk in te richten, waardoor beslissingen sneller, beter én accurater genomen kunnen worden.

Maar wat maakt data gedreven werken zo anders? Alle organisaties sturen toch in hogere mate op cijfers? Klopt, maar dan spreken we meestal van informatie gestuurd werken.

Informatie is data die verwerkt is zodat er een betekenis aan gegeven kan worden. Informatie gestuurd werken kan gezien worden als werken op basis van verschillende KPI’s (key performance indicators) welke gemonitord worden en waar op gestuurd kan worden.

Informatiegestuurd werken is een onderdeel van datagedreven werken. Echter is datagedreven werken zo ingericht dat data als het startpunt dient om veranderingen te brengen. De ruwe feiten vormen de richting waar de organisatie opgaat, terwijl bij informatiegedreven werken de verwachtingen en/of doelstellingen van de organisatie leidend zijn hoe de data wordt ingezet.

Een informatiegestuurde organisatie bepaalt dus de doelstellingen vóór het analyseren van de data, terwijl een datagedreven organisatie hun doelstellingen afleidt uit de data.

Business intelligence

Wanneer data wordt ingezet voor kennis binnen de organisatie, wordt dit business intelligence genoemd. ‘Business intelligence (BI) staat voor het verzamelen van gegevens binnen de eigen handelsactiviteit. Het kan omschreven worden als het proces van gegevens omzetten in informatie, dat vervolgens zou moeten leiden tot kennis en aanzetten tot adequate actie’ (Wikipedia).

Om datagedreven of informatiegedreven te kunnen werken, is het belangrijk dat er eenvoudig en snel inzicht is in de data. Dit kan met behulp van business intelligence oplossingen, zoals Power BI of Tableau.

Dashboard - Visualisatie data ( bron Data Kingdom)

Dashboards maken data zichtbaar

Eén van de business intelligence oplossingen die tegenwoordig veel gebruikt wordt, is datavisualisatie door middel van dashboarding. Een dashboard is een informatie management instrument wat de data weergeeft in een visualisatie of behapbare samenvatting.

Boek(en) over data, data-analyse en datagedreven werken

Bovenstaande blog, geschreven door digital consultant Data Analyse & Visualisatie Amber Kesselaer, is eerder verschenen op de website van Data Kingdom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Amber Kesselaer is onderdeel van

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (1415)
Contact