Blog:

Clay Shirky on how the Internet will (one day) transform government

door Marco Derksen op

Clay Shirky on how the Internet will (one day) transform government

Clay Shirky is altijd weer in staat om je te prikkelen met nieuwe ideeën hoe sociale technologie ons leven kan veranderen, zoals in onderstaande TEDtalk.
Clay Shirky

Alle media-uitvindingen leiden altijd tot grote verwachtingen: op zijn minst leidt het tot “world peace“. De drukpers, de telegraaf, de TV, de telefoon en nu sociale media. Door het beter kunnen delen van de ideeën kunnen we betere keuzes maken en .. krijgen we, volgens Clay Shirky, “world peace”.

Clay Shirky: Meer media leidt tot meer discussie

Praktijk is echter, in de woorden van Clay Shirky:

the more ideas there are in circulation the more ideas there are in circulation to disagree with“.

We kennen allemaal de flame wars die dat bewijzen en de vele (haat-)discussies op Twitter.

Wat we nodig hebben is een manier om de discussie transparant te voeren en uiteindelijk te convergeren. Met de mogelijkheden die we hebben om onszelf te laten horen wordt dat voor de overheid ook steeds belangrijker. Door het internet hebben we allemaal direct toegang tot informatie. Informatie die tot voor kort praktisch gezien alleen toegankelijk was voor een selecte groep politici en ambtenaren. Door die toegenomen transparantie kunnen nu veel meer mensen meedenken.

Clay Shirky: Transparantie alleen is niet genoeg

In de woorden van Clay Shirky: transparency without participation is a dashboard without a steeringwheel“. Uitdaging is dus om iedereen toegang te geven tot de informatie én iedereen een stuur in handen te geven om mee te sturen…

Clay Shirky: Samenwerking zonder coördinatie

Open Source software is een voorbeeld waar een dergelijk stuur is uitgevonden. GitHub is een tool waarmee programmeurs in staat zijn om source code van iemand anders aan te passen. Ze kunnen nieuwe functionaliteit toevoegen op basis van één bron (en weer wijzigingen op wijzigingen). Al die wijzigingen zijn vervolgens relatief simpel weer terug te brengen naar diezelfde bron om zo een nieuwe master te maken. Zie het als een eerste versie die met iedere programmeur vertakt maar waarvan de verschillende takken weer terug te voeren zijn naar de (nieuwe) versie van de oorspronkelijke bron.

In de woorden van Clay Shirky: “cooperation without coördination“. Twee programmeurs kunnen verschillende veranderingen aanbrengen in de master en een derde kan hier eenvoudig een nieuwe, samengestelde, versie (of master) van maken. Zonder dat ze direct contact hoeven te hebben.

Online en gedeelde wetgeving door de overheid

Wetgeving (en andere documenten die de overheid maakt om de bestuurstaak uit te voeren) worden nu hiërarchisch samengesteld. Iemand is verantwoordelijk en heeft de taak om alle goedgekeurde wijzigingen door te voeren. Vaak een complex proces. Door de grotere transparantie kunnen en willen veel meer mensen meedenken, maar hebben niet de mogelijkheid om hun ideeën eenvoudig in het origineel te krijgen (het stuur).

De vergelijking met open source software is vrij direct. Ook de overheid ontkomt er niet aan om burgers steeds meer te betrekken bij het besturen. Niet door eens in de vier jaar hun stem te vragen maar door tussendoor mee te laten denken. Met sociale technologieën is de geest uit de fles en die gaat niet meer terug. Ook hier moeten we toe naar de woorden van Clay Shirky “cooperation without coordination”.

Democratie 2.0

Wetgeving zou je kunnen maken met behulp van hetzelfde GitHub-tool. Iedereen heeft dan toegang tot dezelfde teksten, iedereen kan een nieuwe versie maken en iedereen kan versies van anderen samenvoegen op een relatief eenvoudige manier. Uiteindelijk moet de finale versie vrijgegeven worden via het democratische proces waarin belangen worden afgewogen. Maar ook de wetgever (politici en ambtenaren) zien alle vertakkingen van de tekst en kunnen deze samenvoegen, in volle transparantie. En uiteraard leidt dit onherroepelijk tot “world peace”!

Update 5/10/2012:

Er is nu ook een initiatief dat alle Nederlandse wetten in GitHub heeft gezet. Meer informatie daarover is hier te vinden.

Lees verder:

2 reacties

Beantwoord

Beantwoord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marco Derksen is onderdeel van

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (778)
Contact