Blog:

Buyology: Waarheid en leugens over ons koopgedrag

door Marco Derksen op

Buyology: Waarheid en leugens over ons koopgedrag

Afgelopen week las ik al een uitgebreid artikel in het FD en ook via websites als Bizz.nl, Brickmeetsbyte en Molblog werd ik gewezen op Buyology (Koop mij!), het nieuwe boek van Martin Lindstrom. In het boek presenteert Lindstrom de resultaten van een zeer uitgebreid onderzoek (2000 proefpersonen, kosten: 7 miljoen dollar) naar neuromarketing. Oftewel: hoe zien de processen die te maken hebben met aankoopbeslissingen eruit in onze hersenen? En vooral: wat betekent dat? Verkoopt seks? Wat is de invloed van beeld, geur en geluid? Kunnen merken ons aanzetten ons voort te planten?

4 reacties

Profielfoto
Stephan op schreef:

Grappig dat deze Scandinavier zijn verhaal met zo’n Amerikaanse preek presenteert. 😉

Beantwoord

Beantwoord

Ik ben inmiddels halverwege en het is een fijn boek over een erg bijzonder onderzoek. Een must read! Emotionomics is meer een gevisualiseerde variant op Blink en Made to stick. Overigens ook een prachtig boek, maar een stuk minder baanbrekend dan dit onderzoek.

Een van de uitkomsten die Lindstrom beschrijft, het handelen vanuit spiegelneuronen, wordt nog veel beter en uitgebreider beschreven door Ramachandran in “Het bewustzijn”. Het bewustzijn (2004) is een soort uittreksel en filosofische verdieping van zijn eerste boek, Phantoms in the brain uit 1998.

De ethische bezwaren tegen neuromarketing heb ik in mijn column op Marketingfacts uiteengezet. Lindstrom zegt over die ethiek dat het te vergelijken is met een hamer. ‘In verkeerde handen kan het een hoop schade aanrichten, maar het gros van de mensen gebruikt het om te bouwen.’ Als het zich echt commercieel ontwikkelt zie ik het meer als een pistool. ‘je kunt er mensen mee beschermen, maar er worden meer mensen mee vermoord dan beschermt..’

Beantwoord

Beantwoord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marco Derksen is onderdeel van

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (1262)
Contact