Samenwerken aan bibliotheek van toekomst

In de eerste week van oktober ben ik met directies van openbare bibliotheken, SPN en landelijke bibliotheek-organisaties op studiereis naar Engeland geweest. Een inspirerende studiereis dat me aan het denken heeft gezet over de toekomst van de bibliotheek en de bibliotheek van de toekomst.

Op bezoek bij architecten en bibliotheken

Het gezelschap van de studiereis bestond uit klein maar divers gezelschap van beleidsbepalers en beslissers waarbij het leren van elkaar en het samen werken aan innovatie centraal stond. De thema’s waren multifunctionele accommodaties (mfa’s), sociale innovatie en sociale waarde. Tijdens de studiereis hebben we het kantoor van architectenbureau Mecanoo in Manchester bezocht (o.a. verantwoordelijk voor de bibliotheken van TU Delft en Birmingham) en de bibliotheken van Manchester, Chester en Devon.

De bibliotheek van de toekomst?

De vraag is hoe de openbare bibliotheek van de toekomst er uitziet. Voor mij is het duidelijk dat er een belangrijke publieke taak blijft bestaan om burgers te helpen met kennis en vaardigheden om mee te kunnen doen in de samenleving. In een tijd waarin de technologische ontwikkelingen sneller gaan dan ooit en waarbij de risico’s daarvan (denk aan fakenews, nudging, privacy, etc.) is dit belang misschien zelfs groter dan ooit. De vraag is hoe de bibliotheken dit met de beschikbare middelen die het heeft zo goed mogelijk kan doen. Wat mij betreft staat daarin samenwerking centraal.

Lees mijn blog over de inspirerende studiereis over de bibliotheek van de toekomst.

(Foto: Marco Derksen)

Plaats een bericht

Geschreven door:
Geplaatst op:
05 oktober 2017

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date!

Terug naar boven