Inspirerende organisatieculturen: AFAS

Vandaag op bezoek geweest bij AFAS, een Nederlandse familiebedrijf dat (administratieve) softwareproducten ontwikkelt voor zowel de zakelijke als de consumentenmarkt. Het bedrijf dat is opgericht in 1996 en inmiddels met 300 medewerkers ruim 10.000 zakelijke klanten en 250.000 consumenten bedient, wordt door kenners gezien als parel onder de Nederlandse ondernemingen.

Naast de aanwezigheid van AFAS op social media zoals Twitter, Facebook, LinkedIn en YouTube, was ik vooral onder de indruk van de inspirerende organisatiecultuur (Gert van Assen bedankt voor de rondleiding en toelichting). De medewerkers, de op het oog zeer efficiente organisatie (van inchecken bij de receptie tot afhandeling van klantvragen) en het kantoorgebouw in Leusden (met een eigen theater, sportschool en hilarische posters op het toilet) lijken in perfecte balans. Ik moet eerlijk zeggen dat ik destijds de overname van Yunoo door AFAS niet begreep (vanuit standpunt oprichters Yunoo), maar na vandaag ben ik ervan overtuigd dat ze geen betere organisatie hadden kunnen vinden om zich verder door te ontwikkelen.

Het is duidelijk, ik ben laaiend enthousiast en denk serieus dat concurrenten als Exact en Unit 4 hun borst nat kunnen maken de komende jaren!

12 reacties

 1.  -  11 januari
    07:35

  Ben overigens wel benieuwd welke organisaties we nog meer zouden moeten bezoeken in de categorie inspirerende organisatieculturen. Wie heeft suggesties?

 2.  -  11 januari
    09:21

  Organisaties die via Twitter zijn genoemd (moet ze zelf nog wel beoordelen):
  http://www.finext.nl/
  http://www.trimm.nl/

 3.  -  12 januari
    08:50

  Door Brechje Hollaardt gewezen op &samhoud;, absoluut een aanrader waar ik graag nog eens op bezoek zou gaan!
  http://www.samhoud.com/

 4.  -  12 januari
    09:21

  Hoe had ik deze kunnen vergeten, seats2meet:
  http://www.seats2meet.com/

 5.  -  13 januari
    06:55

  Marco, je bent ook van harte welkom om eens bij Independer.nl rond te kijken en het bedrijf beter te leren kennen. Een voorbeeld van onze cultuur (en openheid daarover) vind je oa. op
  http://weblog.independer.nl/independer/strategische-alliantie-reacties-deel-1/
  http://weblog.independer.nl/independer/the-making-of-indy-een-nieuw-avontuur/

 6.  -  14 januari
    08:34

  @Hans ben er jaren geleden al eens geweest maar zou het leuk vinden om nog eens langs te komen!

 7.  -  22 januari
    10:29

  AFAS was eigenlijk altijd zijn tijd vooruit. Zoeken naar nieuwe vormen van marketing (zoals *Carp): AFAS was eerst. Leuk artikel.

 8.  -  16 april
    07:25

  Interessant artikel van Bas van den Haterd over organisaties met bijzondere arbeisvoorwaarden:
  http://www.hnwb.nl/bijzondere-arbeidsvoorwaarden/

  Deels gebaseerd op 12 tech companies that offer their employees the coolest perks:
  http://thenextweb.com/insider/2012/04/09/12-startups-that-offer-their-employees-the-coolest-perks

 9.  -  18 april
    08:56

  Aardig artikel vandaag op de site van AFAS naar aanleiding van Nationale #Onsecretaresse Dag:

  (…) Bij AFAS kennen ze geen directiesecretaresses, office managers, management assistentes of PA’s die de ballen moeten hooghouden of de baas vertellen hoe, waar en wanneer deze in actie moet komen. Binnen deze volledig secretaresse-vrije organisatie is werk anders georganiseerd waardoor er geen behoefte is aan de inzet van iemand met een dergelijk profiel. (…)

 10.  -  18 april
    09:00

  De winnaars van de Great Place to Work van 2012 zijn Microsoft (Large & Multinational Companies), Incentro (Medium Sized Enterprises) en Novamedia (Small & Young Enterprises). Microsoft heeft de titel zelfs voor het vierde jaar op rij weten te bemachtigen. Wat maakt deze werkplekken zo geweldig? Op de website van MT.nl een interview met werknemers van deze bedrijven.

 11.  -  18 april
    10:11

  Marco, Incentro heeft het begrip Fun als kernwaarde in de statuten staan.

  Er is veel aandacht voor de intrinsieke motivatie van de medewerkers, en er is een bewuste keuze gemaakt om de vestigingen klein te houden (maximaal 50 medewerkers, cellenmodel), zodat iedereen elkaar kent en er een sterk ‘clubgevoel’ ontstaat. Eigen mensen wordt de mogelijkheid geboden manager te worden, zodat de cultuur in de nieuwe vestiging ook bewaard blijft. Dat vinden we allemaal belangrijk.

  Kom anders een keer een kop koffie drinken en het Incentro gevoel zelf ervaren.

 12. Arnoud
   -  18 april
    10:34

  Zappos in Las Vegas en Rackspace in Londen en San Antonio hebben echt unieke kantoren en bedrijfsculturen, erg goed gerunde bedrijven ook

  Zappos: http://www.youtube.com/user/zappos
  Rackspace: http://www.youtube.com/user/RackspaceHosting

Plaats een bericht

Geschreven door:
Geplaatst op:
11 januari 2012

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date!

Terug naar boven