Blog:

Alles te weten komen over de voorloper van Facebook?

door Amy Colsters op

Alles te weten komen over de voorloper van Facebook?

Webarcheolge Tjarda de Haan heeft vrijdag 2 november alles verteld over de opgravingen van De Digitale Stad, het project re:DDS en de eerste virtuele gemeenschap. Bekijk hier haar presentatie:

De Digitale Stad

De Digitale Stad (DDS) opende op 15 januari 1994 haar poorten. Met DDS werd in Nederland voor het eerst het internet voor het grote publiek toegankelijk. DDS is de oudste Nederlandse virtuele gemeenschap en had in januari 2001 140.000 leden. Het was daarmee een voorloper van Facebook.  Maar echter net zoals andere steden in de wereldgeschiedenis verdween ook DDS…

Digitale stof

De Digitale Stad bood destijds ruimte aan eigen initiatief, experimenteerde met nieuwe hybride vormen van media en met nieuwe vormen van interactieve beleidsvoering. De beginjaren van het internet raken inmiddels onzichtbaar door dikke lagen digitale stof; apparatuur om die geschiedenis uit te lezen functioneert nauwelijks meer en bestandsformaten raken in vergetelheid.

Help, ons digitaal cultureel erfgoed gaat verloren!

Sindsdien is er veel verloren gegaan. Daarom is het nu hoog tijd voor de reconstructie van De Digitale Stad en een introductie in Webarcheologie. In het project re:DDS wordt De Digitale Stad ‘opgegraven’ om zo een belangrijk cultuurhistorisch fenomeen over de begintijd van internet te bewaren.

Over Tjarda de Haan

Webarcheologe Tjarda de Haan (gastconservator e-cultuur van het Amsterdam Museum) heeft tijdens de Upstream kennisessie op vrijdag 2 november j.l. alles vertelt over de opgravingen van De Digitale Stad, het project re:DDS, de eerste virtuele gemeenschap en de voorloper van Facebook.

Upstream kennissessies

Regelmatig organiseert Upstream kennissessies, congressen en bijeenkomsten over uiteenlopende onderwerpen. Tevens zijn we mede-organisator van Media Villa Arnhem en het Social Service Congres. Met de kennissessies willen we mensen inspireren en verbinden. Wil je daar ook bij zijn? Abonneer je op de Upstream Nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Amy Colsters is onderdeel van

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (778)
Contact