AI in de zorg: van digitalisering naar transformatie

door Amy Colsters op

AI in de zorg: van digitalisering naar transformatie

In recente blogs onderzoekt Marco Derksen de cruciale rol van kunstmatige intelligentie (AI) in de gezondheidszorg. Terwijl de zorgsector worstelt met vergrijzing, personeelstekorten en stijgende kosten, lijkt AI veelbelovende oplossingen voor deze uitdagingen in de zorg te bieden.

AI - digitalisering en robotisering in de zorg

Voorbeelden van succesvolle AI-toepassingen in de gezondheidszorg

Marco Derksen verzamelde, o.a. uit AI in de zorgde podcast van de Zorgkenners – diverse succesvolle AI-toepassingen of experimenten die al worden gebruikt in Nederlandse ziekenhuizen, zoals:

  • Autoscriber voor automatische consultregistratie
  • AI-voorspelmodellen voor no-shows die miljoenen kunnen besparen
  • Automatische generatie van ontslagbrieven
  • Zeno AI voor vroege detectie van hoofd-halskanker
  • DRAAI (Decubitus Risico Alarm Artificial Intelligence) voor preventie van doorligwonden

Bekijk de blog met de voorbeelden over AI in de zorg.

Raamwerk voor betrouwbare AI-implementatie in de zorg

Daarnaast belicht hij in zijn blog ook het FUTURE-AI raamwerk, dat zes kernprincipes biedt voor betrouwbare AI-implementatie in de zorg:

  • Fairness,
  • Universality,
  • Traceability,
  • Usability,
  • Robustness
  • Explainability.

Dit kader helpt zorginstellingen om AI niet alleen technisch geavanceerd, maar ook ethisch verantwoord in te zetten.

Fundamentele transformatie van de zorg en zorgprocessen

Marco Derksen benadrukt dat het echte potentieel van AI ligt in de fundamentele transformatie van zorgprocessen, niet alleen in digitalisering. Dit vereist een bredere visie waarbij technologie wordt ingezet om zorg anders te organiseren en preventie te bevorderen. En ook bepleit hij hoe cruciaal het is om verpleegkundigen een grotere rol te geven in zorginnovatie. Van verpleegkundige zeggenschap tot integratieve zorg en de inzet van technologie. De toekomst van de zorg vraagt om samenwerking van alle betrokkenen en vooral ook preventie. Lees de blog over het FUTURE-AI raamwerk.

Radicale transformatie in Franse ouderenzorg – het dorpsmodel van Kersalic

Résidence Kersalic in Bretagne heeft een indrukwekkende verandering doorgemaakt onder leiding van Corinne Antoine-Guillaume. Vanaf 2013 transformeerde deze instelling van een plek met strenge regels en overmatig medicijngebruik naar een levendig ‘dorp’ waar bewoners zelf keuzes maken. De instelling werd opgedeeld in vier ‘buurten’ met eigen identiteit, compleet met postkantoor, brasserie en bibliotheek. Zorg werd ‘onzichtbaar’ gemaakt door medische aspecten te integreren in een huiselijke omgeving.

De grootste verandering zit in de nieuwe aanpak: bewoners (nu ‘inwoners’ genoemd) bepalen zelf hun dagritme en personeel heeft bredere taken. Dit alles werd bereikt zonder extra budget, maar door een fundamentele verandering in denken over ouderenzorg – met autonomie en waardigheid als kernwaarden in plaats van afhankelijkheid. Lees de hele blog

De problematiek van efficiency-denken in AI in de zorg

In zijn bericht op Linkedin over AI in de zorg, pleit Marco Derksen voor (digitale) transformatie in plaats van alleen digitalisering van de zorg. AI kan zorgmedewerkers ontlasten, maar dat mag niet ten koste gaan van de essentie van zorg—empathie en menselijk contact.

Dit bredere probleem van efficiencydenken bij AI is echter niet alleen zichtbaar in de zorg, maar in vrijwel alle sectoren waarin AI wordt ingezet. De belofte van AI als productiviteitswondermiddel is groot. Techbedrijven presenteren het als dé oplossing voor bureaucratie, tijdsdruk en hoge kosten. Maar steeds vaker blijkt AI ons niet efficiënter, maar juist minder productief te maken…

Dit roept een fundamentele vraag op: helpt AI ons daadwerkelijk vooruit, of raken we verstrikt in een paradox waarbij efficiëntie leidt tot schijnproductiviteit, grotere kwetsbaarheid en uiteindelijk minder innovatie? Hoe leidt je als leider jouw organisatie naar de juiste inzet van AI (AI en leiderschap)?

Lees de berichten op Linkedin van Marco Derksen over de efficiency-paradox van AI

Impact van AI in de zorg en andere sectoren op de werkvloer

Op 9 februari 2025 besteedde Nieuwsuur aandacht aan de impact van AI op de werkvloer. Grote bedrijven zetten AI steeds vaker in om processen efficiënter te maken.

Voorbeelden van inzet A.I. in Nederland

  • KLM bespaart jaarlijks tonnen voedsel door met AI nauwkeurig te voorspellen hoeveel maaltijden nodig zijn op vluchten.
  • Albert Heijn optimaliseert met AI het voorraadbeheer en vermindert zo voedselverspilling.
  • Politie Nederland gebruikt AI voor dossieranalyse en ter ondersteuning van agenten bij aangiftes en straatcontroles.

AI verhoogt de efficiëntie, maar roept ook vragen op over de toekomst van werkgelegenheid. Tevens is het de vraag of we (de taken in de) zorg en andere sectoren niet moeten optimaliseren, maar anders organiseren…

Lees meer over AI en gezondheidszorg op Koneksa Mondo en andere bronnen:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Amy Colsters is onderdeel van

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (114)
Contact