Blog:

5 gratis tools voor het monitoren van de blogosfeer

door Marco Derksen op

5 gratis tools voor het monitoren van de blogosfeer

5 gratis tools voor het monitoren van de blogosfeer

De blogosfeer bestaat vandaag de dag uit ruim 35 miljoen weblogs en voor het eind van dit jaar zullen er dat 50-100 miljoen zijn. En ondanks het feit dat een groot deel daarvan inactief is, blijven er nog steeds miljoenen weblogs over waar consumenten en bedrijven hun stem laten horen. Een stem waar de politiek en het bedrijfsleven in toenemende mate rekening mee dient te houden. De vraag is alleen, hoe doe je dat dan? Om te beginnen door de blogosfeer te monitoren. Wie schrijft er wat over mij of over mijn bedrijf. Voor geinteresseerden heb ik mijn 5 favoriete tools voor het monitoren van de blogosfeer op een rijtje gezet.

[b]Intelliseek’s BlogPulse[/b]
Intelliseeks' BlogPulseBlogPulse is in mei 2004 gelanceerd door Intelliseek, een Amerikaans bedrijf dat vanaf 1996 diensten en producten levert op het gebied van business intelligence. BlogPulse heeft op dit moment 9,8 miljoen feeds in haar database en indexeert ruim 500,000 berichten per dag. Naast een algemene zoekfunctionaliteit (op zoekwoord of URL), biedt het de mogelijkheid om eigen zoekresultaten via RSS-feed te volgen, een trendanalyse uit te voeren (tot 6 maanden) en biedt het tal van populariteitsindexen. BlogPulse is op dit moment absoluut de meest geavanceerde (gratis) tool om de blogosfeer te monitoren.

[b]Feedster[/b]
FeedsterFeedster is in maart 2003 in San Francisco opgericht en heeft inmiddels 10 medewerkers in dienst. Feedster heeft op dit moment 6,4 miljoen feeds in haar database en biedt een geavanceerde zoekfunctionaliteit. Naast een groot aantal standaard RSS-feeds biedt ook Feedster de mogelijkheid om eigen zoekresultaten via RSS-feed te volgen.

[b]Technorati[/b]
TechnoratiTechnorati, gestart in november 2002 en daarmee een van de eerste zoekmachines voor weblogs, heeft op dit moment 8,9 miljoen feeds in haar database en indexeert evenals PubSub ruim 500,000 berichten per dag. Naast een algemene zoekfunctionaliteit en de mogelijkheid om eigen zoekresultaten via RSS-feed te volgen, biedt Technorati sinds kort zgn. tags waarmee onderwerp gerelateerde berichten, foto’s, etc. via RSS gevolgd kunnen worden.

[b]IceRocket[/b]
IceRocketDe door miljardair Mark Cuban in augustus 2004 gelanceerde metazoekmachine IceRocket, biedt sinds kort ook de mogelijkheid om te zoeken in weblogs en om deze zoekresultaten via RSS-feed te volgen. Alhoewel het me niet helemaal duidelijk is hoeveel feeds IceRocket in haar database heeft, ligt dit aantal volgens Cuban inmiddels boven de 10 miljoen feeds.

[b]PubSub[/b]
PubSubPubSub, opgericht in februari 2004, noemt zichzelf geen zoekmachine maar een matching engine. PubSub heeft op dit moment 9,5 miljoen feeds in haar database waarvan 5,1 miljoen actief en biedt gratis alert- en notificaties op basis van door de gebruiker ingevoerde zoekcriteria. Naast de mogelijkheid om deze resultaten via RSS-feed te volgen is er sinds kort ook de mogelijkheid om dit via FeedBeep per SMS te ontvangen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marco Derksen is onderdeel van

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (1415)
Contact