Blog:

4tuoze Matroze @ Park Open

door Marco Derksen op

4tuoze Matroze @ Park Open

Vanmiddag naar Park Open geweest waar 4Tuoze Matroze samen met het Qithara Ensemble speelden op de Ronde Weide in Park Sonsbeek (Arnhem). Van het optreden heb ik een aantal foto's en een video (matige kwaliteit) online gezet. Moet eerlijk zeggen dat ik 4tuoze Matroze nog niet kende maar dat ik al enthousiast werd toen Antoinette Hoes en Johan Schaap me er over vertelden op twitter. Was de moeite zeker waard en ik hoop ze nog eens vaker te zien!

De 4Tuoze Matroze zijn sinds 1995 bekend als vernieuwers van het Nederlandse Zeemanslied. De bezetting bestaat uit accordeon, akoestische bas, akoestische gitaar, elektrische gitaar en drums. De muziekstijl is de laatste jaren het meest op wereldmuziek gaan lijken. Er zijn invloeden te beluisteren uit Ierland, de balkanlanden maar ook uit Suriname en noord-Afrika. Zelfs de klompendans zit in het repertoire. De teksten maken het toch allemaal erg Nederlands. Het rauwe zeeleven, als metafoor voor vrijheid en eenzaamheid, avontuur en natuurkracht, klinkt in alle teksten door.

De huidige bezetting bestaat uit zes man. Kapitein Cees Koldijk doet zang en gitaar. Titus van der Bragt bespeelt de bas. Marcel van der Schoot trekt aan de accordeon. Theo Bodewes hanteert de drumstokjes en Theo Sieben speelt gitaar. Arend Bouwmeester, tot slot, speelt klarinet en sax.

Het Qithara Ensemble is van Marokkaans/Irakese herkomst. De twee Irakezen Jamile Al Asadi en Latif Al Obaidi mogen zich inmiddels redelijk bekend noemen. Zij begeleiden de in het middenoosten algemeen bekende Irakese zangeres Farida.

Liefhebbers van 4tuoze Matroze moeten zeker ook Cees Koldijk volgen op YouTube. Zitten een paar hele aardige video-opnamen tussen!

2 reacties

Ja, heerlijke muziek! Iedere Amsterdammer kent ze wel, ik probeer sinds een jaar of 12 ieder jaar een optredentje mee te pikken.
aanrader: ze treden altijd op tijdens de Aprilfeesten op de Nieuwmarkt in Amsterdam, op de Parade en op het Openhavenfestival (september).

Beantwoord

Beantwoord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marco Derksen is onderdeel van

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (1315)
Contact