Blog:

3D-cinema binnenkort ook op tv?

door Marco Derksen op

3D-cinema binnenkort ook op tv?

3D-cinema of stereoscopische film is een film waarin (schijnbare) diepte wordt gemaakt door stereoscopie. Het principe van 3D-cinema is niet nieuw. Al in de jaren '50 werden er 3D-films vertoond (bekende 3D-films uit die tijd zijn o.a. It Came from Outer Space en House of Wax), maar in die jaren was de kwaliteit zeer matig. Dankzij de digitale innovatie, die steeds meer doorgang vindt in de filmindustrie, zijn de zwakke elementen van deze technologie weggewerkt en biedt 3D sinds enkele jaren een totaal nieuwe en unieke manier van filmbeleving. Eind vorig jaar kwamen in hoog tempo 3D-films op de markt zoals Avatar, Tron Legacy en Alice in Wonderland. 3D-films lijken de (commerciele) redding voor bioscopen, maar hoe zit het met 3D-films via tv?

Bij de 3D-technologie worden films opgenomen met twee camera’s tegelijk. De beelden worden vervolgens driedimensionaal weergegeven. Wanneer je de film in 3D wilt bekijken, dan moet je dit doen met behulp van een 3D brilletje. Het effect van het in 3D kijken is dat het lijkt of je als het ware midden in de film zit.

Sony heeft bekend gemaakt dat zij in 2010 met een 3D televisie op de markt komen. Deze 3D televisies moeten net als de huidige 3D films met de speciale 3D bril bekeken worden. Men denkt dat driedimensionaal televisie kijken op termijn ook zonder 3D bril mogelijk gaat worden. De technologie hiervoor is in ontwikkeling. De verwachting is echter dat de productie hiervan of erg lang duurt, of nooit gaat plaatsvinden. Het produceren van zulk soort films is namelijk heel erg kostbaar. In Engeland zijn er plannen voor een betaald TV kanaal voor 3D weergave. Verwacht wordt dat de TV-toestellen die 3D kunnen weergeven vooral in het begin nog heel duur zullen zijn.

Op dit moment zijn er wel 3D DVD’s verkrijgbaar die met een 3D brilletje via de televisie kunnen worden bekeken. De 3D beleving is hier echter veel minder, omdat een gewone televisie niet echt geschikt is voor het weergeven van 3D films. Wanneer je zo’n DVD wilt bekijken, en je hebt een redelijk nieuw beeldscherm voor je computer, dan kun je de DVD beter via je computer bekijken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marco Derksen is onderdeel van

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (778)
Contact