Blog:

3 regels voor effectief offline communiceren

door Amy Colsters op

3 regels voor effectief offline communiceren

Waar moet je rekening mee houden tijdens effectief offline communiceren? De drie meest belangrijke regels om op te letten zijn: jouw non-verbale gedrag, geef jezelf de tijd om over jouw antwoord na te denken en houd je zenuwen onder controle.

Picknick in park, offline communicatie

DM’en, mailen, of toch liever WhatsAppen? Anno 2019 zijn er oneindig veel mogelijkheden om via de digitale weg het gesprek aan te gaan. Erg handig natuurlijk, maar wat nu als je een idee moet presenteren aan je collega’s, een face-to-face gesprek hebt met een leverancier of een potentiële klant tegenkomt op een borrel? Op zo’n moment heb je vrij weinig aan je digitale communicatieskills.

Hieronder bespreken we drie belangrijke zaken waarmee je rekening moet houden tijdens effectief offline communiceren.

Non-verbaal

Een van de belangrijkste verschillen tussen digitale en face-to-face communicatie is natuurlijk dat je er écht bent. Je bent fysiek aanwezig. Je kunt je gesprekspartner of publiek zien (niet pixelig) en goed horen. Eventueel kun je elkaar nog ruiken of zelfs aanraken.

Waar je bij online communicatie voornamelijk focust op wát er gezegd (of eigenlijk: getypt) wordt, let je in een ‘echt’ gesprek vooral op hóe iemand iets zegt. Tijdens het spreken in het openbaar is het dan ook belangrijk om rekening te houden met je non-verbale communicatie. Maak ik oogcontact? Hoe zit ik erbij? Glimlach ik genoeg? En, niet onbelangrijk: past mijn kleding en verzorging bij de stijl en het doel van dit gesprek?

Neem de tijd

Waar je online vaak de tijd hebt om na te denken over wat je gaat zeggen en in welke volgorde je dit doet, kan dit tijdens een ‘echt’ gesprek niet. Er wordt verwacht dat je snel reageert, als het even kan nog gevat ook. Je moet het gesprek gaande houden. Stiltes voorkomen.

Gun jezelf echter een adempauze. Creëer ruimte om na te denken over je antwoord of volgende vraag. Er zijn verschillende, ogenschijnlijk simpele, manieren om tijdens het spreken in het openbaar een pauzemomentje in te lassen. Neem bijvoorbeeld gewoon een slokje water. Geef expliciet aan dat je de tijd wilt nemen om ergens over na te denken.

Een andere effectieve manier om rust in het gesprek te creëren is de LSD-methode: luisteren, samenvatten en doorvragen. Luister aandachtig naar je gesprekspartner, vat hardop samen wat diegene heeft gezegd (en laat aanvullen). Stel pas ná het samenvatten een eventuele vervolgvraag. Hiermee voorkom je dat het gesprek wordt ‘opgevuld’ met inhoudelijk lege vragen of verhalen.

Zenuwen beheersen

Vanachter je scherm communiceer je in principe lekker veilig: zenuwen lees je niet door een geschreven antwoord heen. In het echt communiceren is voor veel mensen spannender. Een presentatie voor collega’s, een belangrijk gesprek met een grote klant… zelfs iets inbrengen tijdens een overleg kan al zenuwen veroorzaken.

Om te voorkomen dat zenuwen de overhand nemen, is er de volgende handige tip: probeer laag te ademen. Als je je ademhaling in je buik voelt (en dus niet op je borst), zul je je minder zenuwachtig voelen. Ook ga je duidelijker en overtuigender praten, omdat je genoeg zuurstof binnenkrijgt om je zinnen krachtig uit te spreken. Win-win dus!

Give it a try

Je offline spreek- en presentatieskills nemen natuurlijk niet van de één op de andere dag het niveau van Obama aan’. Probeer bovengenoemde tips echter vooral eens uit tijdens je volgende vergadering of presentatie. Succes!

Ben je op zoek naar boeken die je kunnen helpen om je communicatieve vaardigheden naar een hoger niveau te tillen? Of op zoek naar een Strategisch Communicatie Frame? Of wil je beter leren luisteren en effectiever communiceren in zowel je persoonlijke als professionele leven? Kun jij omdenken in communicatie? Dan ben je hier aan het juiste adres! Bekijk een selectie van interessante boeken over communicatie en media die je kunnen inspireren en informeren op het gebied van communicatie, communiceren en luisteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Amy Colsters is onderdeel van

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (100)
Contact